Pestrna, pastir, hlapec, dekla … služenje … so besede, ki jih kmalu ne bomo več poznali, saj izginjajo iz našega besednjaka. Seveda, služenja na kmetih, kot so ga poznali včasih, danes ni več.

Eno stopničko bližje razumevanju so učenci PŠ Zavratec. Že v lanskem šolskem letu smo se odločili, da bomo raziskali služenje na kmetih. Ob zgodbah, ljudskih pesmih, pogovoru so se vprašanja kar sama porajala. Oblikovali smo dva različna anketna vprašalnika; za tiste, ki so služili, in tiste, ki so jim služili. Odšli smo po vasi in spraševali. Povsod so nas lepo sprejeli, saj se ljudje zavedajo, da je navade in način življenja iz preteklosti potrebno prenesti na mlajši rod; ne da bi tako živeli tudi oni, ampak da bi razumeli svoje stare starše in starše.

Anketne vprašalnike smo analizirali. Dobili smo kar nekaj zanimivih zgodb, ki smo jih oblikovali v dramsko besedilo. Na pomoč smo povabili tudi starejše prijatelje ter folklorno skupino Abraham iz Zadloga.

Prireditev (nedelja, 17. 10. 2016) je imela poseben čar, ker so jo oblikovali otroci, njihove ideje in njihovo delo. To je bila zamisel, ki je zorela celo leto, da smo jo na koncu lahko izpeljali. Prireditev je bila končni korak pri raziskovanju, saj smo na ta način predstavili rezultate, ki smo jih dobili. Učenci so zelo konkretno doživeli korake raziskovanja.

Na prireditev je prišlo veliko obiskovalcev, kar lahko pomeni, da je tema tudi danes zanimiva in da si ljudje želijo ohraniti dediščino.

Dostopnost